Op het moment dat je van plan bent een puppy in huis te nemen, is het sterk aan te raden hier en daar een aantal aanpassingen in huis te doen. Een kleine hond heeft namelijk andere zaken nodig dan een mens. Uiteraard wil je de kleine zich snel thuis laten voelen en voorkomen dat hij in aanraking komt met gevaarlijke dingen. We gaan dus het huis puppy-vriendelijk maken, ook wel puppyproof genoemd!

Gevaarlijke stoffen

Het eerste wat we moeten doen, is het huis controleren op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Denk na waar in huis er allemaal schoonmaakspullen of medicijnen aanwezig zijn, en op welke hoogte deze aanwezig zijn. Probeer te zorgen dat gevaarlijke stoffen altijd in een afgesloten ruimte staan en bij voorkeur niet binnen het hoogte-bereik van de pup. Op het moment dat je vergeet een deurtje dicht te doen, wil je natuurlijk niet dat de pup direct bij de gevaarlijke stoffen kan.

Opruimen

Misschien een open deur voor velen, maar toch belangrijk om even te noemen in de puppyproof lijst. Als je een puppy in huis gaat nemen is het ontzettend belangrijk alle rommel en kleine dingen die in huis slingeren goed op te bergen! Kijk na wat er allemaal aanwezig is op de vloer en ruim dit op! Kijk ook uit voor zaken die in onafgesloten mandjes of nisjes zitten. Als de pup er bij kan, haal dit weg en probeer het ergens anders op te ruimen. Heb je een mooie antieke vaas of iets anders waar je aan gehecht bent, haal het even weg zo voorkom je dat iets kapot gaat wat echt jammer zou zijn. Leg de afstandsbediening wat hoger op een vaste plaats en hou er ook rekening mee dat een puppy kan springen, dus neem wat marge in de hoogte. Ga even op de grond liggen en kijk wat er nog allemaal ligt aan snoeren en draden. Ruim dit op of zet er iets voor zodat de pup er niet bij kan. Het is erg prettig als de pup in huis is en je kan nog een schemerlamp aandoen en je internet nog beschikbaar is. Wil je dat een pup in een bepaald gedeelte van het huis echt niet komt zou je een (trap)hekje kunnen plaatsen.

Vloerbedekking

Heb je een gladde vloer in huis (bijv stenen of plavuizen)? Zorg er dan voor dat je vloerbedekking in huis haalt (denk aan tapijt) om de woning puppyproof te maken. Een gladde vloer is namelijk erg gevaarlijk voor een (drukke) pup en kan er voor zorgen dat deze vervelende blessures op gaat lopen. Voornamelijk het risico op heupdysplasie (HD) is erg groot bij jonge honden. Bij verschillende winkels kun je voor een lage prijs tapijt kopen, doe dit vooral bij een gladde vloer! Omdat er bij een jonge pup nog wel eens ongelukjes kunnen gebeuren, raden we niet aan gelijk voor hele dure en luxe vloerbedekking te gaan. Berg je dure kleed even op en leg hem pas weer terug als de pup zindelijk is.

De Tuin

Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar in de tuin kunnen ook verschillende gevaarlijke zaken aanwezig zijn voor een jonge hond. Ga eens na of er giftige plantjes aanwezig zijn in de tuin, en zorg er voor dat de hond hier niet bij kan. Het kan sowieso een goed idee zijn om een gebied in de tuin af te schermen voor de pup waar deze zich vrij kan bewegen. Maak gebruik van hekjes om een deel af te schermen, in dat gebied is het makkelijker om te controleren welke zaken er aanwezig zijn. Kijk ook uit met het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin. Ga goed na of deze schadelijk (slakkenkorrels) kunnen zijn voor dieren. Gebruik ze in dat geval niet! Een lijst met giftige planten vind u hier

Gezond verstand gebruiken

Bovenstaande tips zijn goede uitgangspunten om je huis op te controleren voordat de pup in huis komt. Uiteraard ben je er met deze tips alleen nog niet. Blijf je gezond verstand gebruiken en maak een rondje in huis. Denk goed na waar de pup allemaal bij zou kunnen komen. Dan maak je je huis zo puppyproof mogelijk!