Verschillende hondenrassen

Waarschijnlijk heb je er nog nooit bewust over nagedacht, maar wist je dat alle honden afstammen van de wolf? Hoe komt het dan dat er dan toch ontzettend veel uitéénlopende hondenrassen bestaan? Het antwoord daarop is simpel. Het is een combinatie van selectie en tijd, heel veel tijd. Selectie komt voor en groot deel door de mens. Door vele jaren lang voor specifieke eigenschappen van een hond te blijven kiezen, komen er vanzelf verschillende rassen en soorten.

Op dit moment zijn er in de wereld ongeveer 350 verschillende hondenrassen bekend. Elk van deze rassen kenmerkt zich door afwijkende eigenschappen of kenmerken, denk bijvoorbeeld aan de type vacht, kleur, grootte, oren of instinct. Een ras is pas een ras als deze officieel erkend is door specifieke fokkersverenigingen.

Rasgroepen

De ongeveer 350 verschillende hondenrassen zijn in te delen in verschillende groepen. Dit zijn de zogenaamde rasgroepen, welke zijn vastgesteld door de internationale kennelclub Fédération Cynologique Internationale (FCI). Hierbij zijn er 10 verschillende rasgroepen definitief vastgesteld.

  1. Herdershonden en veedrijvers
  2. Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden
  3. Terriërs
  4. Dashonden
  5. Keeshonden en primitieve typen
  6. Lopende honden en zweethonden
  7. Staande Honden
  8. Retrievers en Waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden