Voordat je over gaat tot de aanschaf van een puppy, moet je over veel zaken nadenken. Een aantal van deze dingen hebben wij al behandeld op onze voorbereidings pagina. Als je eenmaal besloten hebt dat je graag een puppy wilt en weet wat voor type pup goed bij jou past, is het tijd om op zoek te gaan naar naar een betrouwbaar adres voor een gezonde pup om vervolgens daadwerkelijk een jong hondje te kopen. Maar hoe werkt dit proces? Grofweg zijn er een aantal stappen in het aanschafproces waar je rekening mee moet houden. In deze situatie gaan we er vanuit dat je al weet welk type pup goed past bij jouw situatie en welk ras daarom je voorkeur heeft.

1. Oriƫnteren en kiezen van een fokker

De eerste stap is het in kaart brengen van verschillende fokkers van het ras naar jouw keuze. De beste manier om op zoek te gaan naar betrouwbare fokkers is via zogenaamde rasverenigingen. Meer over het kiezen van een fokker hebben wij beschreven op de speciale pagina: kiezen van een fokker.

2. Wachtlijst

Het kan voorkomen dat even duurt voordat je in aanmerking komt voor en puppy bij de fokker van jouw keuze. Zeker bij betrouwbare en populaire fokkers moet je soms wachten op een nestje en wordt je op een zogenaamde wachtlijst geplaatst. Wees er van bewust dat je een pup voor een periode van 10-15 jaar neemt, dus wees geduldig! Zorg dat er voor dat je een betrouwbare fokker kiest en wijk niet uit naar een onbetrouwbare fokker omdat je niet bereid bent om te wachten.

3. Kennismaking

Persoonlijk contact met een fokker is erg belangrijk. Het is sterk af te raden om een pup via internet te kopen zonder van te voren kennis gemaakt te hebben. Er zijn helaas nogal wat malafide praktijken waarbij pups uit puppiefarms via marktplaats worden aangeboden. Kies voor een betrouwbare fokker waarbij je eerst een kennismakingsgesprek aan gaat. De fokker zal je hierbij uitnodigen en tijdens het gesprek verschillende belangrijke zaken met je doornemen. Meestal zijn dit soort gesprekken voordat de pups daadwerkelijk geboren zijn of in de eerste weken als ze geboren zijn. De moederhond is hier bij betrouwbare fokkers uiteraard altijd in de buurt.

4. Langskomen om te kijken

Vaak is er de mogelijkheid om vervolgens nogmaals te komen kijken, als de pups wat ouder zijn. Het is hierbij leuk om wat foto’s te nemen voor later! Je kunt zo langzaam kennismaken met jouw eigen kleine en hier zal de eerste band zich vormen. Ook zal de fokker nog meer zaken met je doornemen die van belang zijn bij het aanschaffen van een puppy.

5. Ophalen

Uiteindelijk is het moment dan daar! Je kunt de kleine komen ophalen. Hiervoor maak je een afspraak met de fokker. De timing van het ophalen kan van verschillende dingen afhangen. Volg hierin vooral het advies van de fokker. Het kan namelijk zijn dat de pups nog erg klein zijn (en de fokker dus iets langer wil wachten) of er kan er 1 niet lekker zijn. Het kan in dergelijke situaties handig zijn nog iets langer geduld te hebben om nare situaties te voorkomen. De pups worden meestal ’s morgens opgehaald zodat hij overdag kan wennen aan z’n nieuwe woonomgeving, voordat hij moet gaan slapen in een vreemd en donker huis.