Zodra je de trotse eigenaar van een pup bent geworden, is het van belang dat je genoeg aandacht geeft aan de opvoeding van de kleine hummel. Een belangrijk onderdeel in deze opvoeding is het doen van een puppycursus. Zowel voor de meer ervaren hondenbezitters als voor nieuwe baasjes blijft het aan te raden om te investeren in een goede puppycursus. Niet alleen maak je het jezelf stukken makkelijker (de pup zal beter luisteren) maar het is ook nog eens heel gezellig en erg goed voor de socialisatie van de kleine. Als je op zoek gaat naar een puppycursus in de buurt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit aangezien er best grote verschillen bestaan in de trainingsmethodieken van de verschillende scholen.

Vroeg beginnen

De meeste baasjes gaan pas nadenken over de puppycursus op het moment dat de pup in huis is. Ondanks dat dit heel logisch klinkt, kan het zeker geen kwaad hier al op een eerder moment mee aan de slag te gaan. Verschillende scholen hebben namelijk wachtlijsten. Ook is het zo dat er niet elke week een puppycursus bij een specifieke school start. Als je pas na een tijdje gaat oriënteren, kan het zijn dat je te laat bent voor de volgende les en dus nog langer moet wachten. Het is sterk aan te raden om al naar meerdere puppycursussen te gaan kijken als de pup nog bij de fokker is, je hebt dan nog alle tijd en je handen vrij. Op dat moment krijg je een goed beeld van de trainingsmethode en kan je bedenken of de visie van de trainer ook bij je past.

Methode

Misschien wel de belangrijkste keuze die je moet gaan maken heeft te maken met de methode van lesgeven. Iedere school (en iedere baas) heeft zo zijn eigen idee wat goed is voor een hond. Een belangrijk verschil is in hoeverre een lesmethode uitgaat van belonen of van straffen. Denk goed na hierover en bedenk wat past bij jouw beeld. Wij zouden in de meeste gevallen adviseren uit te gaan van een positieve benadering. Kijk daarnaast ook naar hoe de cursus is opgebouwd en in hoeverre er elementen als spelen in zijn verwerkt.

Prijs en groepsgrootte

Wat uiteraard ook meespeelt is de prijs van een puppycursus. De praktijk leert dat tarieven nogal uiteenlopend zijn. Wat hier een belangrijke rol in speelt is de groepsgrootte. Normaal gesproken is het zo dat hoe meer honden er tegelijk worden getraind, hoe minder aandacht er vanuit de trainer is voor jouw hond. Vergelijk vooral verschillende scholen in hun aanpak en de grootte van groepen die zij hanteren. De prijs moet uiteraard een beetje in verhouding staan met de grootte van de groep.

Achtergrond trainers

Een aspect wat soms over het hoofd wordt gezien, is de achtergrond van de trainers die actief zijn in de hondenschool. Iemand in jouw omgeving kan wel een positieve ervaring met een school hebben, als er vervolgens een andere trainer actief is in jouw cursus, heb je hier minder aan. Kijk goed hoe ervaren een trainer is, hoeveel jaar hij zelf al actief met hondentraining bezig is. Daarnaast hebben de meeste trainers een opleiding gevolgd in dit vakgebied, maar niet iedereen heeft dit gedaan vraag hier dus vooral naar.

Praktische zaken

Als laatste zijn er nog een aantal praktische zaken die uiteraard invloed hebben. Is er nog plek bij de school die ik wil? Is de reisafstand goed te doen naar de plek waar de lessen plaats zullen vinden? Komen de dagen en tijden uit voor mij?

Wij adviseren altijd om een keer te gaan kijken bij een les van de hondenschool van jouw cursus. Dat is de enige manier om echt te ervaren hoe er lesgegeven wordt en of dit je bevalt.