Gladde vloer

Indien je kiest voor een hondenras zoals Herder, Retriever, Newfoundlander, Dog of een ras wat ongeveer dezelfde hoogte zal bereiken kan het gebeuren dat er door de fokker gevraagd word of je een gladde vloer in huis hebt. Nu hebben veel mensen dit en voor de mensen is het uiteraard erg fijn en maakt gemakkelijk schoon.

Voor de hond is  een gladde vloer echter een glijbaan. Een pup ziet iets en wil er dan ook meteen op af dus gaat hij rennen waardoor hij uitglijdt. Zelfs als je niet met hem aan het spelen bent ziet een pup wel een blaadje van een plant, een kruimeltje brood, stoelpoot of wat dan ook en springt erop af. Heb je een gladde vloer dan glijden z’n pootjes alle kanten op wat niet gezond voor hem is. De kans op blessures is hierbij heel erg groot en nemen heup- en elleboogproblemen enorm toe. Dit wil niemand dus zal er een oplossing moeten komen. Koop goedkope vloerbedekking en leg dat over de vloer heen, de vloer is stroef en ook kinderen vinden het geweldig om lekker op de vloerbedekking te spelen. Als de pup jarig is gooi je de vloerbedekking weg en laat je de pup die nu rustiger is en geen gekke sprongen meer maakt op de gladde vloer lopen. Ook zou je de vloer kunnen bedekken met kleden maar die moeten dan wel tegen elkaar aanliggen zonder mini glijbaantjes tussen de kleden in.

De ruimte tussen de botten van een jonge pup is er groot. Op onderstaande rontgenfoto is te zien hoeveel ruimte er is en hoe hard de botten moeten groeien. Begrijpelijk dat de kans op blessures en groeiproblemen groot is, doe daarom voorzichtig met een jonge pup.

Lopen met je puppy

Heb je eindelijk de pup in huis dan wil je lekker met hem lopen, dat mag uiteraard maar hou je aan de 5 minuten regel. Dat wil zeggen iedere maand dat de hond oud is mag je 5 minuten achter elkaar lopen. Dus een pup van 2 maanden mag 10 minuten, een pup van 4 maanden mag 20 minuten lopen en een hond van 7 maanden mag 35 minuten achter elkaar aan de lijn lopen. Een pup moet je echt tegen zichzelf beschermen omdat hij wel een uur achter elkaar uitdaging ziet en echt niet bedenken kan dat hij moe is. Wel is het heel slecht voor z’n gewrichten als je hem maar laat spelen, lopen en rennen zonder in te grijpen. Ga lekker 5 keer per dag volgens de 5 minuten regel met hem wandelen dan krijgt hij voldoende beweging.

 

Vaak wil een pup de eerste dagen nog niet lopen ga hem dan niet meetrekken maar neem hem even op je arm en loop een stukje, terug naar huis willen ze altijd dus lopen ze wel. Maak er geen strijd van maar hou het gezellig.

Het is ook heel handig als ze vlakbij huis altijd even op hetzelfde plekje mogen plassen dit doe je al tijdens de zindelijkheidstraining door ze op dit plekje neer te zetten.

Nog niet naar het strand

Het is zo leuk heel veel met je pup ondernemen en ook naar het strand gaan als trotse baas. De pup kan immers lekker rennen en spelen op het strand. Dat hij daarbij vele meters meer loopt dan z’n baas is dan ook een feit. Bedenk dat lopen op het strand altijd veel zwaarder is dan lopen op een hard ondergrond en dit een grote belasting oplevert voor de kwetsbare gewrichten. Heel vaak denken de baasjes we lopen op het harde gedeelte aan het water dus dit kan geen kwaad…. Maar om bij het water te komen zal je eerst over het zachte zand moeten lopen. Ben je uiteindelijk bij de zee aangekomen en je kijkt achter je dan zie je de voetstappen wel degelijk duidelijk in het “harde” zand staan, dus je zakt er wel degelijk een stukje in weg. Bescherm de pup tegen zichzelf en geef de botten kans om eerst goed stevig te worden en ga pas op of na zijn 1e verjaardag met hem naar het strand.