Wat is socialisatie?

Socialisatie is het proces waarbij een jong dier (in dit geval een puppy) bekend wordt met zijn of haar omgeving. Hierbij wordt het steeds bewuster van de leefomgeving en raakt het vertrouwd met de gebruiken, normen en waarden in de omgeving van de kleine. Als een pup het nest verlaat en bij een baasje gaat wonen, is dit voor de jonge hond natuurlijk een hele vreemde omgeving. Het duurt even voordat de puppy zo gewend is geraakt aan de nieuwe omgeving, dat hij of zij deze als zijn thuis beschouwd.

Hoe socialiseer ik mijn puppy?

Het is van groot belang dat de pup op jonge leeftijd met andere dieren en kinderen in aanraking komt. Een puppy moet wennen aan alle situaties die voor ons mensen misschien heel normaal zijn. Bij de fokker zijn er al de eerste stapjes gemaakt in het socialisatie proces, maar hier moet daarna verder mee gegaan worden. Wij hebben verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet waar je de kleine hummel mee naar toe kunt nemen:

  • Ga eens naar de kinderboerderij en laat de pup rustig kennismaken met de geuren en geluiden van andere dieren. Als je zelf geen jonge kinderen hebt kan je langs een school lopen op het moment dat de kinderen weer naar huis gaan. Dit levert heel veel leuke aai-momenten op.
  • Het allerleukste is natuurlijk om met je hond op een terrasje te gaan zitten en iets te gaan drinken. De pup moet hierbij leren om rustig naast je stoel te blijven liggen. Wel is het handig om in het begin iets te kauwen mee te nemen en zorg dat hij alvast een beetje moe is zodat hij rustig blijft liggen. Dan zullen er ook veel mensen komen om de pup te aaien, zorg wel dat er eerst toestemming aan jou gevraagd wordt.
  • Een hond is welkom in de meeste tuincentra, uiteraard aan de lijn. Je kunt hem al heel jong meenemen door een opvouwbaar kratje in het winkelwagentje te zetten en de riem vast te houden. Dit is een aandoenlijk gezicht en er zullen mensen en kinderen op je af komen en vragen of ze mogen aaien en in welk rek deze aankoop staat.
  • Een dierenwinkel is natuurlijk geweldig voor een pup, neem hem lekker mee en laat hem een speelgoedje of kauwmateriaal uitzoeken.
  • Komt er een drumband of fanfare in de buurt ga ook daar even kijken. Is de pup nog heel klein dan uiteraard op je arm, zorg ervoor dat hij niet schrikt en laat hem rustig wennen aan alle geluiden.

In welke levensfase is dit belangrijk?

Laten we voorop stellen dat het in elke fase van een leven van een hond goed is om deze gewend te maken met geluiden en gebruiken in de omgeving. Maar, er is wel een belangrijk verschil. Het is namelijk zo dat een pup voornamelijk in de eerste 12 weken van zijn leven erg nieuwsgierig is naar alles wat er om zich heen gebeurt. De nieuwsgierige gevoelens voeren hierin de boventoon, waardoor het een goede periode is om de hond aan veel zaken te laten wennen. Na deze 12 weken begint de hond situaties steeds angstiger te benaderen en kost het meer werk om een hond vertrouwd te maken met situaties. Aangezien je de meeste puppies op een leeftijd van 7-8 weken in huis krijgt, is de eerste maand nadat je de pup krijgt cruciaal. Gebruik deze periode goed, dat bespaart je later veel werk!