Een erg belangrijk onderdeel in de opvoeding van een puppy, is het zindelijk maken van de kleine deugniet. Het is een onderdeel waar veel toekomstige eigenaren wat tegenop zien, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Met wat goede tips en adviezen kun je de pup snel leren waar hij of zij de behoefte moet doen: vooral buiten!

Bij de fokker

Terwijl je toekomstige pup nog bij de fokker is, worden er stiekem al de eerste stappen op weg naar zindelijkheid gezet. In ongeveer de eerste 4 weken is het zo dat de moederhond er voor zorgt dat puppies een schoon nest hebben. Dit doet ze grotendeels door ontlasting simpelweg op te eten. Na deze tijd zal ze hier vanzelf mee stoppen en zullen de steeds groter wordende pups langzaam maar zeker leren dat ze hun behoefte moeten doen op een plek die verder weg is van de slaapplek. Het is namelijk zo dat honden van nature erg schone dieren zijn die hun eigen plekje goed schoon proberen te houden.

In de tijd dat de pup bij de fokker is, zal deze fokker er ook voor zorgen dat het nest zo schoon mogelijk wordt gehouden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van kranten of zaagsel in een hoekje op de vloer zodat er in het nest al een soort uitlaatplekje gecreerd wordt. Op deze manier  is de eventuele ontlasting makkelijk op te ruimen voor de fokker. Dit zijn eigenlijk de eerste lessen van een pup, die leert dat een nestje schoon hoort te zijn.

De eerste nachten

Vaak zijn de eerste nachten dat een pup bij een nieuwe eigenaar is erg spannend. Daarom hebben we dan ook een aparte pagina geschreven voor alle tips die wij hebben voor de eerste nachten. Lees hier meer over de eerste nachten.

Thuis werken aan zindelijkheid

Er zijn eigenlijk twee zaken erg belangrijk om een puppy zindelijk te maken. Het eerste is dat je altijd uit moet gaan van positief gedrag en dit moet belonen. Boos worden op een pup omdat deze zijn of haar behoefte nog niet op de juiste plek doet is echt not done. Beloon het als de pup zijn plasje buiten de deur doet.

Het tweede belangrijke is dat je vooral goed op moet letten en een ritme moet proberen aan te houden met je pup. Het is goed om te weten dat na elke keer slapen, spelen of eten, de kans groot is dat de pup zijn of haar behoefte moet doen. Ga daarom ook vooral op die momenten naar buiten met de pup en nogmaals: beloon goed gedrag. Daarnaast is het zo dat je moet leren in de eerste weken om signalen te herkennen die je pup af geeft. Is de pup veel aan het snuffelen, of draait hij rondjes? Dat is vaak een signaal. Pak de pup aan het begin bij voorkeur even op en ga naar buiten. Als je namelijk wacht totdat de pup vanzelf met je mee naar buiten gaat dan ben je vaak te laat.

Gebruik van de bench

Een bench wordt door een puppy vaak al snel gezien als zijn eigen plekje. Dit is de plek waar de pup zal rusten en ’s nachts lekker zal slapen. Omdat honden van nature schoon zijn, zal de pup altijd proberen de eigen slaapplek schoon te houden. Wil je dus even rust of heeft de pup genoeg gespeeld, dan is het een goed idee om de pup even in de bench te doen. Let wel op: als je een erg grote bench hebt (en de pup is nog klein) dan zal de pup proberen een deel van de bench als uitlaatplek te gebruiken. Het kan daarom slim zijn de bench in het begin iets kleiner te maken, dit kan heel gemakkelijk door achter in de bench een grote doos te zetten en vast te maken met tyraps of een speciaal frontje te kopen wat je heel gemakkelijk kunt verplaatsen als de pup iets groter is en hem zo telkens iets meer ruimte geven. Dit frontje is bij de dierenwinkel te koop. Heb je een druk gezin doe dan een speciale hoes om de bench heen of leg er een oud dekbedovertrek overheen, op deze manier maak je echt een eigen rustig plekje voor de pup en zal deze zich geborgen voelen.