Veel hondenbezitters staan er niet bij stil. De meeste mensen vinden chocolade maar al te lekker. Chocolade heeft alleen een ander effect op mensen dan op honden. En om direct maar het belangrijkste antwoord te geven: ja, chocolade kan voor honden giftig zijn. Het is daarom ook absoluut af te raden chocolade te geven aan uw viervoeter. In dit artikel leggen wij iets uitgebreider uit hoe dit precies zit.

Wat is er precies giftig?

Chocolade bestaat uit verschillende bestanddelen. Één daarvan is een voedingsstof die ‘theobromine’ wordt genoemd. Mensen kunnen prima met dit stofje overweg. De meeste diersoorten echter, hebben erg veel moeite om deze stof af te breken. Daarom is dit dan ook de boosdoener die er voor zorgt dat chocolade giftig is voor honden. Als een stof niet goed wordt afgebroken bij een dier, gaat deze stof zich namelijk ophopen en kan het giftige waardes aan gaan nemen.

Bij hoeveel chocolade wordt dit slecht voor een hond?

Deze vraag wordt veel gesteld door baasjes. Het is alleen zo dat hier geen eenduidig antwoord op is en dit vrij complex is. Het heeft namelijk met verschillende factoren te maken, waaronder:

  • De grootte van de hond. Over het algemeen geldt, hoe kleiner de hond.. hoe eerder een hoeveelheid chocolade giftig en dus slecht zal zijn. Puppies zijn in het bijzonder erg klein en kwetsbaar. Daarom is chocolade voor een puppy dan ook erg slecht.
  • Welk type chocolade. Elk type chocolade kan potentieel giftig zijn. Echter, chocolade met een hoog cacao gehalte (puur of extra puur) nog gevaarlijker. Chocolade met een hoog cacao gehalte bevatten namelijk relatief meer van de slechte stof theobromine. Melkchocolade en witte chocolade bevatten relatief iets minder van deze stof, maar zijn nog steeds gevaarlijk.

Het is lastig te zeggen wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade echt gevaarlijk is, maar er zijn verhalen bekend waarbij 25 gram pure chocolade al genoeg was om een hond van 20 kilogram te vergiftigen. Wees dus gewaarschuwd!

Symptomen en klachten

Het belangrijkste symptoom van een vergiftiging door het eten van chocolade is door extreme hyperactiviteit. Let dus goed op uw hond en zodra uw merkt wat hier op lijkt, direct uw dierenarts bellen.

Klachten kunnen uiteenlopen: van (lichte) maagklachten, dat gepaard kan gaan met diarree en overgeven bij het eten van een klein stukje chocolade. Bij grotere hoeveelheden kan theobromine-vergiftiging helaas leiden tot hartkwalen, onregelmatige hartslag, aanvallen en in sommige gevallen helaas tot overlijden.

Mijn hond heeft per ongeluk chocolade gegeten, wat nu?

Elk jaar komt het voor dat er honden zijn die per ongeluk chocolade eten. Vooral rond de feestdagen met kerst en pasen zien we dit vaker gebeuren. Het is belangrijk om een inschatting te maken van de bovenste twee factoren. Is de hond nog een pup of van een erg klein ras? Wees dan extra voorzichtig zelfs als het maar om een kleine hoeveelheid gaat. Is de hond wat groter maar heeft hij wat meer gegeten? Wees dan ook extra waakzaam.

Het beste is om te proberen uw hond te laten braken binnen twee uur nadat hij de chocolade gegeten heeft. Daarnaast is altijd het belangrijkste advies indien u het niet vertrouwd: bel zo snel mogelijk uw dierenarts. Ook in dit geval geldt, hoe eerder u er bij bent, hoe beter dit is.